Att fånga den perfekta bilden är en ständig jakt som kanske aldrig får ett slut. Men vissheten om att bilden kanske finns där inom räckhåll räcker gott för att motivera Sundlers fotograferande elever. Kristoffer Sahlén undervisar i foto och han kan intyga att det inte råder någon brist på engagemang ute i det röda fotohuset där fotoundervisningen sker. Allt som oftast spenderar elever både raster och håltimmar med att redigera bilder eller kanske låna en kamera för att bege sig ut på bildjakt.

Fotokurserna bygger framför allt på att lära sig konsten att hantera en kamera rent tekniskt samt hur man disponerar en bild. Mycket går att plugga sig till, men den där rätta känslan, den utvecklar eleverna på egen hand i takt med att de utvecklar sina fotografiska grundkunskaper.

Många elever ser fotokurserna
som en skön kontrast
till de teoretiska studierna.

Axel Barkestedt och Björn Lönn, är två talangfulla Sundler- fotografer som läser sitt sista år på Naturvetenskapliga programmet. De uppskattar möjligheten att ha foto på sitt skolschema, det är skönt att ha ett ämne som bryter av, som inte är som andra ämnen och som skapar variation i skol- veckan. Adina Alic går sista året på Samhällsvetenskapliga programmet. Hon uppskattar också möjligheten att ha foto på schemat. Hon är nöjd med kursupplägget och menar att det motsvarar hennes förväntningar. Många elever ser foto- kurserna som en skön kontrast till de teoretiska studierna. Andra kan tänka sig att jobba med foto och bild. Josefin Anderson berättar att hon vill satsa på sitt fotointresse. Hon har planer på att studera naturfoto vid någon folkhögskola för att i framtiden kanske kunna försörja sig på sitt fotointresse.

Är det då värt allt slit för att fånga den perfekta bilden? Om du frågar en fotograf som näst intill sover med sin kamera och sitt fotoobjektiv, så är svaret självklart ja. Jakten är halva nöjet och i motgången finslipas såväl teknik som tålamod. Sundlers fotokurser är inriktade mot naturfoto och det innebär att man till på köpet får uppleva naturen på olika sätt. Varje år reser entusiastiska fotoelever söderut när våren är som vackrast för att i tre dagar med sin kamera fånga naturens nyväckta växter och djur. Under dessa dagar är det tidiga mornar och sena kvällar som gäller – allt för att utnyttja de bästa ljusföresättningarna. Eleverna springer runt med kameror runt halsen och fotograferar sig stegvis fram till den perfekta bilden. För lite sömn kompenserar de med en otroligt stor portion passion för att fotografera och drivkraften är just drömmen om den perfekta bilden.

IMG_0554 Rebecca Granath  Adina Alic 001.
Foto till vänster: Rebecka Granath
Foto till höger: Adina Alic

BjörnLönn4.jpgBjörn Lönn – Jag tycker om de varma färgerna och den svarta kontrasten på grässtråt som bryter av fint mot bildens bakgrund. Sen är det en speciell känsla att resa sig upp ur det blöta gräset en tidig, kall vårmorgon i Skåne och känna att man lyckats.

IMG_8401Axel Barkestedt – Den här bilden tog jag i våras, en tidig morgon på Österlen. Jag tycker om hur himlen speglar sig i havet och hur snigeln rör sig inåt bilden, som om den var på väg mot solen.

ena 054Ena Mulahasic – Det finns bilder överallt! Denna bild fick jag när jag av en slump fick syn på en buske med vattendroppar som glänste i solen.