Handels- och administrationsprogrammet, HA , är ett modernt program där service och kommunikation är centralt. Du kommer att få lära dig att kommunicera på olika sätt, att möta människor och få digitala kunskaper och färdigheter. Programgemensamma ämnen inom inriktningen handel och service är entreprenörskap, servicekunskap, branschkunskap, personlig försäljning, inköp, praktisk marknadsföring, affärsutveckling och ledarskap samt information och kommunikation.

Genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) får du, under minst 15 veckor, möjlighet att prova på hur det är att arbeta inom olika handelsföretag. Det ger dig en gyllene chans att möta kunniga yrkesmänniskor och praktiskt lära dig ett yrke. Om du drömmer om att arbeta i en viss bransch kan du skaffa dig goda erfarenheter och kontakter inom till exempel mode, sport, heminredning eller livsmedel.  

När du går ut Handels- och administrationsprogrammet får du en yrkesexamen inom handel och service. Du kan gå direkt ut i arbetslivet, eller fortsätta dina studier på yrkeshögskolan. Genom en kombination av teoretisk och praktisk undervisning, studiebesök, mässor, och företagskontakter är du väl förberedd för ditt framtida yrkesval. Du kan exempelvis arbeta som försäljare i butik eller på ett företag, varumottagare, näthandlare, ekonomiassistent, inköpare, säljsupport, marknadsförare, ordermottagare eller butiksdekoratör. I år tre driver du ett eget UF-företag.

Kolla in Sundlergymnasiet på Facebook för senaste nytt och följ Handelsprogrammets egna blogg ”Happy Handel”.


Gymnasiegemensamma ämnen
600 poäng

Engelska 5 100

Historia 1a:1 50

Idrott och hälsa 1  100

Matematik 1a  100

Naturkunskap 1a:1 50

Religionskunskap 1 50

Samhällskunskap 1a:1 50

Svenska 1 100

Programgemensamma ämnen
400 poäng

Entreprenörskap 100

Servicekunskap 100

Branschkunskap inom handel & administration 100

Information & kommunikation 1 100

Inriktning

Handel och service

Personlig försäljning 1 100

Praktisk marknadsföring 1 100

Affärsutveckling och ledarskap 100

Inköp 1 100

Näthandel 1 100

Programfördjupningar
700 poäng

Entreprenörskap och företagande 100

Programhantering (layout) 100

Handel – specialisering 100

Svenska 2 100

Affärskommunikation 100

Företagsekonomi 1 100

Praktisk marknadsföring 2 100

 

Individuellt val 200

Gymnasiearbete 100

 

För att få grundläggande behörighet till högskolan läses Engelska 6 (100 poäng) och Svenska 3 (100 poäng) som individuellt val.


Guldkanter

Driva ett eget företag (UF) – tillsammans med andra. Prova på att starta, driva och avveckla ert egna företag. Kreativitet,
försäljning, inköp, marknadsföring, bokföring – allt är på riktigt. Vinsten behåller ni!

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) – Under 15 veckor får du möjlighet att lära dig ett yrke i praktiken. Många elever erbjuds att jobba extra på loven på sina praktikplatser. Det finns även möjlighet att göra en del av sin APL utomlands.

Entreprenörskap – Här jobbar vi i projekt, samarbetar med näringslivet samt utvecklar idéer och oss själva. Ämnet är spännande och ska genomsyra allt vi gör på programmet ex vis Rättvis Handel.

Handelskompetens – Du får chans att utveckla de kompetenser som krävs för att bli anställningsbar. Vi jobbar mycket med service och säljteknik.

Digital kompetens – På HA får du möjlighet att jobba med grafisk design och kommunikation. Med hjälp av olika datorprogram lär du dig att skapa informations- och reklammaterial samt hemsidor.

Foto – Du lär dig fotografins grunder med naturen som främsta motiv. Fotoresor ger dig nya perspektiv.

Programansvarig/-a:

Lena Wallin
Tel. 0322-600 863
lena.wallin@vargarda.se