På Sundlergymnasiet uppmärksammades MR-dagen genom en spännande och – inte minst – viktig tillställning.

FN:s internationella dag för mänskliga rättigheter, MR-dagen, högtidshålls varje år den 10:e december. Samma datum firas Nobeldagen, där bland annat fysiker, författare och fredsmäklare från alla världens hörn hyllas för sina värdefulla insatser till vår planet.

Dagen inleddes i skolans café, där extra uppklädda elever och personal samlades för att lyssna på läraren Jenny Daneback som höll ett tal om kontrasterna; hur vi å ena sidan har gjort stora framsteg, precis som Nobelprisen visar, men att vi måste göra ännu större framsteg, sett till hela världssituationen. ”Men idag firar vi […]. Vi firar att vi kommit så långt och att vi måste komma längre”. Sedan utbringades en gemensam skål innan det var dags för dagens andra programpunkt.

Under en drygt två timmar lång föreläsning i Kulturen togs eleverna med på en resa runt jorden av Amnesty-medlemmar utklädda till flygvärdinnor. Första anhalten: Teheran. Där berättades det om Shiva Nazar Ahari, en iransk journalist som fått sina mänskliga rättigheter kränkta och som blivit fängslad flertalet gånger för att ha uttryckt missnöje mot den iranska staten. Men rätten till yttrandefrihet långt ifrån det enda Amnesty arbetar för.

Efter den inspirerande förmiddagen slöt alla återigen upp i skolan för att låta kreativiteten flöda genom till exempel nagellacksmålning i regnbågens alla färger, poesitillverkning och namninsamlingar till samvetsfångar. Elever och lärare gick in med stort engagemang. Det märktes att föreläsningen hade startat en vilja. En vilja till att förändra. Förbättra. För att vi har kommit så långt. Och måste komma längre.