Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram där du studerar pedagogik, hälsa, levnadsvanor och ledarskap. Du lär dig att bemöta, assistera och stödja barn och ungdomar i deras utveckling.

Att skapa goda miljöer för lärande och utveckling är en viktig del av programmet. Du får möjlighet att testa dina ledaregenskaper samtidigt som du lär dig att vägleda andra. Du uppmuntras till egna initiativ och får använda din kreativitet och samarbetsförmåga.
Arbetssättet är varierat och ger många tillfällen till lärande både i skolan och på en arbetsplats. På det viset kan du pröva dig fram och känna vad som passar för just dig. På programmet har du också APL (arbetsplatsförlagt lärande) i minst 15 veckor.

Inriktningen Pedagogiskt och socialt arbete ger dig kunskap om barn och ungas utveckling, lärande, barns behov och rättigheter, samt om olika pedagogiska verksamheter. Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta med barn och ungdomar
inom pedagogiska yrkesområden. Vill du studera vidare finns möjlighet att läsa kurser som förbereder dig för fortsatta studier.

Kolla in Sundlergymnasiet på Facebook för senaste nytt!


För att få grundläggande behörighet till högskolan läses Engelska 6 (100 poäng) som individuellt val och Svenska 3.

Yrkesutgångar: Barnskötare, Elevassistent


Guldkanter

Internationalisering – Vi har samarbete med St Peters Nursery Teachers College i norra Uganda, där vi har besökt varandras skolor och har startat ett utbyte mellan elever och lärare.

Ledaruppdrag – Du får många tillfällen att utveckla din förmåga som ledare på uppdrag i och omkring Vårgårda. Ett utmärkt komplement till din APL.

Äventyrsresa – Vi reser till Mölle i nordvästra Skåne där vi vistas i fantastisk natur och deltar i många äventyrliga aktiviteter.

Teambuildning – Samarbets­övningar och att skapa vi-känsla är naturliga inslag i undervisningen.

Hälsa – Att själv må bra och få andra att må bra är en guldkant genom hela programmet!

Foto – Du lär dig fotografins grunder med naturen som främsta motiv. Fotoresor ger dig nya perspektiv.

Programansvarig/-a:

Katarina Bredberg Tel. 0322-600 856 katarina.bredberg@vargarda.se